7.3 Rozwój kadr regionalnej gospodarki
FE dla Podlaskiego · National call
Summary
Not an R&D call a Polish company can use, by Scindu's rule.
Funds workplace health-risk reduction and retraining for workers in harmful conditions in Podlaskie; applicant eligibility is unspecified.
- Who can apply
- Unclear from the source.
- Amount
- PLN 4,169,638Catalogue budget
- Deadline
- 27 Nov 2026in 34 days
- Status
- Openopened 30 Sept 2026
Machine-classified from the call text; check eligibility at the source.
Description
The description is on the provider's page.
Who can apply, in detail
- Purpose
- Health and social
- R&D relevance
- 0 of 3
- Poland eligible
- Yes
- Country limit
- Podlaskie Voivodeship, Poland
- Region
- podlaskie
- Consortium
- Unclear
- Readiness level (TRL)
- —
- Topics
- Occupational health
- Workplace risk prevention
- Worker retraining
Machine-classified from the call text; check eligibility at the source. 23 Oct 2026
Conditions
Typed facts extracted from the source documents by Scindu's grant-data review. Each value keeps its own conditions. Unknown means unstated, not zero or unlimited.
- Eligible geography
- Wsparciem mogą zostać objęci pracownicy pracujący na terenie województwa podlaskiego.
- Eligible project scope
- Nabór finansuje typ 2: eliminowanie zdrowotnych czynników ryzyka w miejscu pracy, także przez przekwalifikowanie pracowników pracujących w warunkach szkodliwych. W projekcie mogą występować pracodawcy i ich pracownicy jako odbiorcy; to nie oznacza, że wynagrodzenia tych pracowników mogą być finansowane.
- Other condition
- Współpraca profesjonalistów służby medycyny pracy z pracodawcą może być dodatkowym działaniem punktowanym premią 2 pkt; kryterium jest fakultatywne i nie wymaga zatrudnienia tych specjalistów.
- Other condition
- Wersja 3 Regulaminu z 19.10.2026 obowiązuje od 20.10.2026; komunikat nr 2 wskazuje dołączony uaktualniony Regulamin v3. Komunikat nr 1 wskazywał wcześniejszą wersję 2 obowiązującą od 09.10.2026.
Amounts and costs
- Catalogue budget
- PLN 4,169,638
Figure as listed by the provider. Whether it is the total allocation or a per-project cap is unverified unless a reviewed condition says so.
- Call allocation
- PLN 4,169,638
Pula dofinansowania tego naboru; tabela podaje składowe EFS+ i budżetu państwa.
- Eligible cost
- Koszty bezpośrednie mają dotyczyć niezbędnych zadań merytorycznych, być szczegółowo skalkulowane, racjonalne i rynkowe oraz uzasadnione. Ogólne zasady te nie znoszą call-specific zakazu finansowania wynagrodzeń pracowników.
- Funding intensity, maximum
- 85
Maksymalne dofinansowanie wyłącznie ze środków EFS+.
- Funding intensity
- 90
Maksymalne całkowite dofinansowanie, łącznie z EFS+ i budżetem państwa.
- Ineligible cost
- W kryteriach szczególnych typu 2 wymieniono jako niefinansowalne koszty wynagrodzeń pracowników, działania wymagane przez prawo krajowe (w tym szkolenia BHP i badania wstępne/okresowe), leczenie oraz rehabilitację/fizjoterapię. Zakaz kosztu wynagrodzeń jest cytowany w brzmieniu źródła; jego zastosowanie do personelu projektu, odrębnego od pracowników objętych wsparciem, nie jest jednoznacznie doprecyzowane.
- Own contribution, minimum
- 10
Minimalny wkład własny od wydatków kwalifikowalnych.
Personnel and services
Clinical staff
Basis not stated
Kryterium fakultatywne warte 2 punkty. Brak wskazanych kwalifikacji szczegółowych, stawki, headcountu, formy zatrudnienia/zakupu i dowodu obowiązkowego zespołu medycznego.
Project management
Budget estimate rule only
Rozliczenie w ryczałtowej puli kosztów pośrednich. Nie ma call-specific stawki indywidualnej ani wymaganego headcountu.
Clinical staff
Service the grant can fund
Use only when the named employers’ diagnosis shows need and the action is designed for their workers. Direct costs require specific necessity, reasonable/market-based unit costing. The call separately excludes employee salary costs; contract/hiring form and provider qualifications/rates are not specified in reviewed call documents.
Source documents
Call facts
- Opens
- 30 Sept 2026
- Provider
- FE dla Podlaskiego
- Source
- funduszeunijne.gov.pl
- Checked
- 23 Oct 2026
- Review status
- Partial review
- Reviewed
- 22 Oct 2026
This is a summary of the source page, not the official text. Eligibility, conditions and the submission system are at the source.